יום שישי, 9 במאי 2014

רולדות שמרים-אגוזים וקינמון

איכשהו קרה שהרבה זמן לא הכנתי עוגת שמרים אז אצתי רצתי למטבח הפשלתי שרוולים, ברקע מתנגן לו גלגל"צ ונכנסתי למצב עבודה!
 אין ספק שמאפה שמרים הוא מפונק. הוא דורש הרבה סבלנות ובכללי יש הרגשה שכל הזמן צריך לחכות לו- שינוח,שיתפח,שיכפיל את נפחו,שוב ינוח,שוב יכפיל את נפחו אבל ברגע שהוא בתנור עולה לו מעלה מעלה ומפזר ריחות שאין כמותם בבית ושניה לפני שהשכנים באים  עוד רגע לדפוק בדלת ולגנוב פרוסה או שתיים אנחנו יודעים שהיה שווה להמתין.

אני מודה שאני לא מרבה להכין מאפי שמרים כי זאת עוגה שלא נשמרת לאורך זמן ואישית אני פחות אוהבת להקפיא (למרות שזה יוצא מצויין איזושהי שריטה אישית שלי) ואז יש לנו רק יום –יומיים לאכול אותה לפני שהיא מתחילה להתייבש.. נכון אפשר לעטוף היטב ולחמם מעט אבל אין מה לעשות הטעם הוא לא כמו עוגת שמרים טרייה שרק יצאה מהתנור.. כן כן, אני מפונקת בקטע הזה. אז בגלל הסיבה הזו אני מכינה עוגות שמרים בעיקר לאירוח או ביום שישי כשאני יודעת שיש מספיק אנשים שיאכלו את רוב העוגה וכך כולם יהיו שמחים ומסופקים.
היתרון הגדול במתכון הבא הוא הבצק שהוא סופר נח לעבודה. ההכנה שלו היא קלה והבצק יוצא רך מאוד ונעים..בצק שמרים צריך להיות נעים וגמיש לעבודה אחרת הרידוד יהפוך להיות מעיק ומציק ויוציא לנו את החשק להכין עוגות שמרים שגם ככה הרוב מוותרים עליהם בגלל זמן ההמתנה. הפעם החלטתי להכין את העוגות במלית של אגוזים וקינמון מחצית מהאגוזים הימרתי באגוזים קלויים מה שנתן מליחות עדינה וטעם מיוחד ביותר! אני אוהבת להכין את כל העוגות שמרים באותו הטעם אבל אתם בהחלט יכולים להכין כל רולדה בטעם אחר..

מצרכים: (ל-3 רולדות)
בצק:
חצי קילו קמח

חצי כפית מלח

8 גרם שמרים יבשים
100 גרם סוכר

ביצה
כפית תמצית וניל

גרידת לימון מלימון שלם
100 גרם חמאה רכה

220 מ"ל חלב פושר

 מלית:
350 גרם תערובת אגוזים (אני השתמשתי ב150 גרם לוז קלוי ו-200 גרם אגוז מלך)

כף קינמון
200 גרם חמאה

240 גרם סוכר חום
 
ציפוי:
ביצה

כף מים
 
אופן ההכנה:

1. מכינים את כל המצרכים.
2. שמים את כל המצרכים במיקסר עם וו לישה ומערבלים כ-10 דק' עד לקבלת בצק גמיש אחיד ורך. עוטפים את הקערה בניילון נצמד ומקררים כשעה וחצי-שלוש עד להכפלת נפחו של הבצק.































בינתיים מכינים את המלית:
- במעבד מזון שמים את 2 סוגי האגוזים ומעבדים עד לקבלת אגוזים קצוצים דק.

-  בקערה גדולה ממיסים את החמאה במיקרוגל. מערבבים עם סוכר וקינמון.
- מוסיפים את האגוזים לתערובת החמאה ומערבבים לאחידות. מניחים בצד וחוזרים לבצק שתפח.

3. מכניסים אגרוף למרכז הבצק ולשים 2-3 דק' .
4. מחלקים את הבצק ל-3 חלקים שווים.

5. לוקחים את הבצק הראשון (מכסים בינתיים במגבת את 2 החלקים האחרים כדי שלא יתייבשו) ומרדדים לעלה דק.
6. מורחים שליש מהמלית על הבצק ומהדקים היטב עד הידיים לבצק.
















7. מגלגלים לרולדה ומניחים עם התפר כלפי מטה בתבנית משומנת.
8. חוזרים על הפעולה עם 2 הבצקים הנוספים.
















9. מכסים את התבניות במגבת ומתתפיחים כ45 דק'.
10. לקראת סוף 45 דק' מחממים תנור ל-170 מעלות.

11. טורפים ביצה עם כף מים ומורחים בעדינות על הרולדות.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
12. מכניסים את הרולדות לתנור החם ואופים כ35-40 דק' עד שהעוגות שחומות.

13. מוציאים את העוגות ומצננים היטב.
14. בתאבון.
















ועוד כל מיני:
-זמן ההתפחה הראשוני של הבצק הוא בין שעה וחצי לשלוש תלוי בתנאי מזג האוויר.יש לכסות את הבצק בניילון/מגבת (אפשר לרסס מעט ספריי שמן על הבצק כדי למנוע ייבוש) ולהניחו במקום חמים ולהמתין עד שהבצק מכפיל את נפחו. בקיץ התהליך יהיה מהיר יותר מאשר בחורף ולכן רשמתי טווח בין שעה וחצי לשלוש.

-מי שרוצה יכול בהחלט להכין את הבצק ערב קודם ולהתפיח את הבצק לילה במקרר במקרה כזה יש לרסס את הבצק עם ספריי שמן. מה שישאר לכם ביום למחרת זה לעצב את העוגות להתפיח ולאפות..לפחות חסכתם מחצית מהזמן. במהלך הלילה הבצק יתפח לאטו ויהיה מוכן לעבודה.
-אני אוהבת להכניס את העוגות לתבניות אינגליש קייק כך הצורה נשמרת במהלך האפייה..אפשר להניח את העוגות בצורה חופשית על תבנית מרופדת בנייר אפייה.

- אתם יכולים במקום רולדה לעשות צורת בורג או שושנים מה שבא לכם.
-כמו שכתבתי בפתיח את יכולים לשחק עם המליות: אגוזים מסוגים שונים/ממרחים/פרג מה שבא לכם עובד.

-אל תחסכו במלית אנחנו רוצים עוגה עסיסית ועשירה.
-ההתפחה השניה היא קצרה יותר הבצק אינו יכפיל את נפחו כמו בהתפחה הראשונה אבל הוא בהחלט צריך לתפוח מעט.

-אם החלק העליון של הבצק השחים במהרה ויש עוד זמן אפייה שמים נייר כסף על העוגות וממשיכים באפייה כרגיל כך החלק העליון של העוגות לא ישרף כשפנים העוגה לא מוכן.
-אם לא אוכלים את כל העוגות ולא מחלקים אותם לחברים ומשפחה עוטפים את העוגות היטב בניילון נצמד לאחר צינון מלא ומקפיאים. כשתרצו לאכול הפשירו מראש את העוגה ותקבלו עוגה עסיסית וטרייה כאילו זה עתה הכנתם אותה.

-מי שלא מתעצל מוזמן בהחלט להכין סירופ סוכר (שימו בסיר חצי כוס מים וחצי כוס סוכר, הביאו לרתיחה ובשלו 2-3 דק' נוספות) והמתינו לצינון מלא. לאחר הוצאת העוגות החמות מברישים בנדיבות בסירופ מה שיתרום לעסיסיות ויעכב את ההתייבשות.

  -את העוגות שומרים כיומיים שלושה בטמפ' חדר ארוזות היטב. אם לא אוכלים טרי טרי מומלץ לחמם מעט.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה